Predania - Bucuresti


Lansarea proiectului Rânduiala

1 Aprilie 2016

Fiindu-ne pusă la dispoziție, de către moștenitorii lui Ernest Bernea, arhiva de manuscrise a acestuia, încercăm să conturăm un nou proiect - Rânduiala - ce își propune editarea vastei opere a acestuia, ce cuprinde un spectru larg de preocupări. De asemenea, dorim să punem la dispoziția publicului colecția revistei Rânduiala, arhivă de gând și faptă românească, publicație trimestrială apărută la București între 1935 și 1938 sub coordonarea lui Ernest Bernea, revistă care a găzduit nume importante ale vremii, ca Lucian Blaga, Radu Gyr și Haig Acterian, alături de Vasile Băncilă, Mihail Polihroniade sau Aron Cotruș. În spiritul aceleiași direcții trasate de gruparea revistei Rânduiala, ne propunem să cultivăm și să orientăm gustul generațiilor zilelor noastre către valorile autentice, să căutăm izvoarele străvechi, să redescoperim rădăcinile culturii tradiționale. În prezent, asociația Predania deține în jur de o sută de manuscrise rămase de pe urma lui Ernest Bernea, ce însumează 15.000 de pagini, și care urmează să fie digitalizate, editate și, într-o formă sau alta, publicate. Lucrările inedite ale lui Ernest Bernea ilustrează o mare varietate de preocupări și de interese, printre acestea aflându-se studii de filozofie, etnologie, sociologie, estetică, pedagogie, studii interdisciplinare, dar și poezii, poeme în proză, romane, jurnale etc. În vederea publicării acestor documente, avem nevoie de implicarea unor voluntari în procesul de digitalizare a manuscriselor, de redactare a textelor obținute și de realizare a unor ediții critice.

De aceea, căutăm voluntari care să aibă abilități de tastare rapidă și corectă cu diacritice, să aibă atenție la detalii și să fie riguroși. Ei vor avea la dispoziție o aplicație ce constituie un modul administrabil de digitalizare a textelor cu rolul de a le ușura munca de introducere a textelor dactilografiate, respectiv a manuscriselor.

Voluntarii pentru redactarea textelor obținute vor corecta textele digitalizate conform regulilor ortografice, ortoepice și morfologice din DOOM, ediția a II-a (2005), respectând regulile de punctuație din Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație, ediția a V-a (2001).

Cei ce doresc să se implice în îngrijirea textelor și realizarea ediției critice vor putea adăuga textelor note explicative, care să conțină informații suplimentare și explicații referitoare la persoane, fapte ori evenimente care apar în lucrare, vor elabora o prefață pentru respectiva lucrare și vor compara textul respectivei lucrări cu textul ori textele altor ediții, în cazul în care lucrarea a mai fost publicată, sau cu textul ori textele altor versiuni ale respectivei lucrări, adică vor realiza colaționarea versiunilor. Un ajutor binevenit este și cel financiar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de scanarea manuscriselor, de realizarea, administrarea și găzduirea site-ului proiectului și, nu în ultimul rând, de editarea și tipărirea operei. Cei ce vor să se implice în acest proiect ne pot contacta la adresa: editura@predania.ro sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/Randuiala/

wwww.randuiala.ro

 Lansare primei cărţi traduse în limba română a PS Naum al Strumeţei

5 Februarie 2015

În chinoviile monahiceşti este obiceiul ca săptămânal părintele duhovnicesc să adune obştea pentru a o întări şi îmbărbăta în nevoinţă printr-un cuvânt de învăţătură ori predică, sau tâlcuind o pildă lăsată de un Sfânt Părinte, potrivită acelei împrejurări.
Strânse cu grijă de monahiile de la Mănăstirea Maicii Domnului Eleusa din Macedonia, predicile Mitropolitului Strumeţei Naum ajung la noi în traducerea monahiei Filoteia Vasile, devenind, pentru noi, prima mărturie ortodoxă din spaţiu ortodox macedonean.
Joi, 5 februarie 2015, ora 18.00 vom afla mai multe despre ortodoxia macedoneană de la invitaţii noştri:
părintele Zarko Markovsky şi maica Filoteia Vasile, întâlnire prilejuită de lansare primei cărţi traduse în limba română a PS Naum - "Nici Eu nu voi spune vouă..."Lansarea cărții "Cancerul, dragostea mea" la Librăria Sophia

16 Mai 2014

Editura Predania și Librăria Sophia vă invită vineri, 16 mai, să fiți alături de Mioara Grigore la lansarea tulburătoarei sale cărți.
Evenimentul se va bucura de participarea Părintelui Marian Vild și a distinsului critic literar Dan C. Mihăilescu.Fresca 1700

1 Februarie 2014

Află detalii despre proiectul de restaurare al Bisericii Mănăstirii Baia de Aramă și descoperă spațiul și frumusețea lui din zona de media (video, audio, imagini), iar apoi află cum să ajungi să o vizitezi sau trimite vestea mai departe din zona de share a aplicației.

Biserica Mănăstirii Baia de Aramă este construită la trecerea dintre secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea și reflectă trăsăturile stilistice ale perioadei anterioare de înflorire cultural-artistică şi intensitate a actului ctitoricesc din timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654).

Ea se înscrie într-un curent artistic în care arhitectura Ţării Româneşti
evoluează spre noile direcţii şi viziuni ale epocii brâncoveneşti.

Influenţele acestei zone de întâlnire istorică şi creativă se extind şi în perioada ce se succede domniei marelui voievod, când monumentele din Oltenia începutului de secol XVIII păstrează în mare parte caracteristicile stilistice ale secolului anterior, integrându-se astfel organic epocii constructive premergătoare, preluând totodată elemente inovatoare din deschiderea şi varietatea decorativă amprentată de stilul brâncovenesc.

Sprijiniți restaurarea Mănăstirii prin donaţii sau redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului, printr-o sponsorizare.

DETALII:

link App Store: bit.ly/1700-AppleStore
link Google Play: bit.ly/1700-GooglePlay

http://manastirea.predania.ro/
http://www.donatii.predania.ro/

 Lansarea cărții Kalist Monahul

1 Noiembrie 2011

Editura Predania a lansat, pe 1 noiembrie 2011, cartea KALIST MONAHUL, ucenic al Sfântului Nicolae Velimirovici, de Milivoie Iovanovici, la librăria Sophia din București. La lansare au fost invitați Pr. Jean Nedelea, Ciprian Voicilă și psihologul Simona Ciobanu.  (http://www.youtube.com/watch?v=fOljXGP2Q44)Lansarea volumului Să fim oameni! Viaţa şi cuvântul Patriarhului Pavel al Serbiei

12 Mai 2011

Editura Predania a lansat volumul Să fim oameni! Viaţa şi cuvântul Patriarhului Pavel al Serbiei, de Iovan Ianici, pe 12 mai 2011, la Librăria Sofia din București.
La lansare au fost invitați Pr. Jean Nedelea, Pr. Tudor Ciocan și Ciprian Voicilă.Editura Predania a organizat la Timișoara, în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2011, expoziția de fotografii a artistului Milinko Stefanovici,

27 Ianuarie 2011

Expoziția a fost găzduită în cadrul Muzeului Catedralei Mitropolitane din Timișoara (Piața Victoriei) și a fost accesibilă publicului larg.

Vernisajul a avut loc în prezența: Prea Sfinției Sale, Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Prea Cucerniciei Sale, Părintele Protoiereu Stavrofor Dr. Branislav Stancovici, Protopop al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, Prea Cucerniciei Sale, Părintele Iconom Stavrofor Zaharia Pereş, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, Excelenţei Sale, D-lui. Dragomir Radenkovici, Consulul General al Republicii Serbia la Timişoara, D-lui Dr. Slavomir Gvozdenovici, Preşedintele Uniunii Sârbilor din România.

În cadrul expoziţiei itinerante pe care Editura Predania şi Atelierul de grafică au propus-o publicului Românesc, au fost prezentate fotografii din cumplita vară a anului 1999, când Armata Iugoslavă s'a retras din Kosovo şi Metohia, iar NATO şi formaţiunile paramilitare Albaneze au preluat controlul asupra regiunii. Milinko Stefanović, ca fotograf, a fost martorul represaliilor împotriva locuitorilor nealbanezi lipsiţi de apărare.

 Lansarea volumului Meditaţii filosofice

6 Octombrie 2010

Editura Predania a organizat miercuri, 6 octombrie 2010, la Librăria Sophia din București, lansarea volumului Meditaţii filosofice. Note pentru o filosofie inactuală, de Ernest Bernea. La lansare au fost invitați Teodora Bernea, Costion Nicolescu, Claudiu Târziu și Ciprian Voicilă.Lansarea volumului Pace şi bucurie în Duhul Sfânt

25 Mai 2010

Editura Predania a lansat marți, 25 mai 2010, la Librăria Sophia din București, volumul Pace şi bucurie în Duhul Sfânt, al Stareţului Tadei de la Mănăstirea Vitovniţa. Volumul face parte din colecţia „Părinţi duhovniceşti".Vernisajul expoziţiei de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulată „Kosovo şi Metohia în lacrimi”

1 Februarie 2010

Editura Predania, Primăria-Consiliul Local Cluj-Napoca şi ASCOR Cluj-Napoca au organizat, în data de 1 februarie 2010, vernisajul expoziţiei de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulată „Kosovo şi Metohia în lacrimi". Expoziţia a fost găzduită de Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca şi a fost accesibilă publicului larg în perioada 1 februarie - 14 februarie 2010.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”

29 Octombrie 2009

Editura Predania a organizat pe 29 octombrie 2009, la Sibiu, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) - filiala locală, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului a vorbit Părintele Profesor Ioan Bizău.
Evenimentul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă.Lansarea cărții teologului George Racoveanu, intitulată Omenia și frumusețea cea dintâi

23 Mai 2009

Editura Predania a lansat sâmbătă, 23 mai 2009, la sediul librariei, una dintre operele teologului interbelic George Racoveanu, intitulată Omenia și frumusețea cea dintâi. Lansarea a avut loc în prezenţa părintelui Protosinghel Iustin Petre, stareţul mănăstirii „Sf. Ioan Casian". În cadrul evenimentului lansării au avut loc mici discuţii la o cană cu ceai din partea casei.Kosovo şi Metohia în lacrimi în Brașov

19 Mai 2009

Editura Predania, Asociaţia Pro-Vita Christiana Sf. Ecaterina şi ASCOR Braşov au organizat expoziţia de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulată „Kosovo şi Metohia în lacrimi", găzduită de Casa de Cultură a Studenţilor la Braşov, fiind accesibilă publicului larg în perioada 19 mai-1 iunie 2009.Kosovo şi Metohia în lacrimi la Sibiu

6 Mai 2009

Editura Predania şi ASCOR Sibiu au organizat, pe 6 mai 2009, la Sibiu, vernisajul expoziţiei de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulată „Kosovo şi Metohia în lacrimi", găzduită de Biblioteca Astra. Expoziţia a fost deschisă în perioada 6-13 mai 2009.Târgului Internaţional de Carte LIBREX

6 Mai 2009

Editura Predania a participat la cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte LIBREX, ce s-a desfășurat în perioada 6-10 mai 2009 la Sala Polivalentă din Iaşi.Kosovo şi Metohia în lacrimi la București

14 Aprilie 2009

Editura Predania şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat expoziţia de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulată „Kosovo şi Metohia în lacrimi", expoziţie găzduită de Ordinul Arhitecţilor din România la Bucureşti, str. Arthur Verona nr. 19, care a fost accesibilă publicului larg în perioada 14-30 aprilie 2009.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”

8 Aprilie 2009

Editura Predania a organizat, pe 8 aprilie 2009, la Bucureşti, împreună cu Seniorii Ligii Studenţilor, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici, şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului au vorbit Părintele Constantin Lazăr, Gheorghe Fedorovici, publicist, şi Elena Dulgheru, critic de film.
Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”

17 Martie 2009

Editura Predania a organizat pe 17 martie 2009, la Suceava, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România - filiala locală, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului au vorbit Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preotul Ioan Irimia, Parohia „Sfânta Înviere" din Suceava, şi dl Ionuţ Gurgu, directorul Editurii Predania.
Evenimentul a avut loc la sala DOM POLSKI, SuceavaKosovo şi Metohia în lacrimi la Suceava

17 Martie 2009

Editura Predania şi ASCOR Suceava au organizat, între 17-31 martie 2009, expoziţia de fotografie „Kosovo şi Metohia în lacrimi", a fotografului sârb Milinko Stefanovici.
Vernisajul expoziţiei a avut loc, cu participarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la sala DOM POLSKI, Suceava.Lansarea volumului "Scara" Sfântului Ioann Scărariul

23 Ianuarie 2009

Sâmbătă, 31 ianuarie 2009, la orele 19:00, Prăvălia Predania și Editura Predania vă așteaptă la lansarea unui nou volum din seria "Carte veche românească". Este vorba de "Scara" Sfântului Ioann Scărariul, în traducerea de la 1814 a Mitropolitului Moldovei Veniamin Costache.

 Kosovo şi Metohia în lacrimi la Constanța

29 Decembrie 2008

Prăvălia Predania din Constanţa a organizat, în perioada 10-27 decembrie 2008, expoziţia fotografică „Kosovo şi Metohia în lacrimi", a fotografului sârb Milinko Stefanovici.Kosovo şi Metohia în lacrimi la Iași

8 Noiembrie 2008

Editura Predania, împreună cu Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, a organizat, pe 8 noiembrie, expoziţia cunoscutului fotograf sârb Milinko Stefanovici despre cutremurătoarea soartă a bisericilor ortodoxe din provincia sârbă Kosovo şi Metohia.
Expoziţia a putut fi vizitată în Sala Gotică a mănăstirii, în perioada 8-16 noiembrie 2008.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”.

5 Noiembrie 2008

Editura Predania a organizat, pe 5 noiembrie 2008, la Iaşi, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România - filiala locală, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici, şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului au vorbit Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Protosinghelul Nichifor (Horea), Stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi, Ierodiaconul Cleopa (Stefanovici), de la Mănăstirea Staro Hopovo din Serbia, şi Dl Ionuţ Gurgu, directorul Editurii Predania.
Evenimentul a avut loc în Aula Mihai Eminescu - corpul A al Universităţii Al. I. Cuza.Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti

12 Iunie 2008

Editura Predania şi Mănăstirea „Djurdjevi Stupovi" din eparhia Ras-Prizren şi Kosovo-Metohia au organizat Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti, care s-a desfăşurat între 12-14 iunie la complexul Romexpo din Bucureşti.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”.

26 Mai 2008

Editura Predania a organizat la Timişoara luni, 26 mai 2008, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România - filiala locală, Departamentul de Teologie Ortodoxă al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara şi Asociaţia ProLogos, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului au vorbit Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Părintele Protopop Dr. Branislav Stankovici, de la Episcopia Sârbă din Timişoara, Protoiereul Dragan Sekulici, de la Comunitatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Berlin, realizatorul filmului, şi Diaconul Nenad Ilici, scenaristul şi regizorul filmului.
Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest.Lansarea cărţii Prin fereastra temniţei, a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”.

16 Aprilie 2008

Editura Predania a organizat, la Cluj-Napoca, pe 16 aprilie 2008, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România - filiala locală şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, lansarea cărţii Prin fereastra temniţei a Sfântului Nicolae Velimirovici şi a DVD-ului cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei".
În deschiderea evenimentului au vorbit Preasfinţitul Vasile Someşanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Arhimandritul Macarie (Drăgoi), episcop-ales al Episcopiei Române a Europei de Nord, Preot Prof. Dr. Ioan Chirilă, Decanul Facultăţii de Teologie din Cluj şi Prof. Dr. Mircea Muthu, din cadrul Facultăţii de Litere - Cluj.
Evenimentul a avut loc în Aula Mare a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj.A apărut DVD-ul cu filmul documentar „Sfântul Nicolae al Serbiei”

8 Aprilie 2008

A apărut un film documentar deosebit despre viaţa Sfântului Nicolae Velimirovici, produs de comunitatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Berlin şi distribuit în România de editura Predania. Este vorba de documentarul „SFÂNTUL NICOLAE AL SERBIEI", un DVD Video de 112 de minute, după scenariul şi în regia lui Nenad Ilici.
Comunitatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Berlin: Sfântul Nicolae al Serbiei
Scenariul şi regia: diacon Nenad Ilici
Cu: Goran Sultanovici / Petar Bojovici / Nenad Iezdici / Milan Mihailovici Muzica: Aleksandar Kostici
Montaj: Srdan Klarici
Producători: Dragan Mitrovski / protoiereu Dragan Sekulici / protoiereu Veliko Gaţici
2006, ediţia întâi / 2008, ediţia a doua
Format DVD Video, PAL color 4:3, sunet 5.1 surround
Durata 112 minute
Titrare în limba Română / Engleză / Germană / Rusă / Franceză / GreacăSăptămâna cărţii ortodoxe la Varna, în Bulgaria

3 Septembrie 2007

Editura Predania a participat, în perioada 3-9 septembrie 2007, la „Săptămâna cărţii ortodoxe", organizată la Varna, în Bulgaria, de către Mitropolia Varnei, cu binecuvântarea şi participarea Mitropolitului Chiril al Varnei şi Veliko-Preslavei.